Veilig reizen - tips

Hoe ga je veilig op pad?

Trek er lekker op uit! Nieuwe mensen ontmoeten, leuke plekken bezoeken, interessante dingen zien... Reizen met je kindje is altijd een avontuur. Deze belangrijke veiligheidstips helpen je op een veilige manier de weg op te gaan.

Met je kindje in de auto reizen is een mooie manier om samen dingen te beleven. Of het nu een kort tripje naar het park is of een verre reis, je wilt natuurlijk wel zeker zijn dat je kind veilig en plezierig kan reizen. Een goed geïnstalleerd autostoeltje is daarbij prioriteit nummer 1.

Optimale veiligheid
Kies in ieder geval altijd een veilig autostoeltje van een gerenommeerd merk. Liever geen tweedehands stoeltje, want dit kan beschadigd of incompleet zijn, zelfs als het er gloednieuw uitziet. Kies een stoeltje met zijwaartse bescherming voor optimale veiligheid.

Let ook op dat je het stoeltje op de juiste wijze vastzet en dat het de goede maat is voor je kind. Koop bij een betrouwbare winkel en vraag gerust advies van de verkoper. Plaats je het autostoeltje op de passagiersstoel voorin? Deactiveer dan de airbags aan die kant en schuif de stoel zo ver mogelijk naar achteren.

Controleer of de installatie volgens de regels is
Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 70 tot 80% van de ouders met jonge kinderen hun autostoeltje niet correct installeert. Controleer of de vijfpuntsgordel gemakkelijk geopend, gesloten en op maat gemaakt kan worden voordat je vertrekt. Autostoeltjes voor baby's (tot 13 kilo) moeten achterwaarts gericht geplaatst worden. Een verkeerde bevestiging heeft meestal te maken met de manier waarop het autostoeltje in de auto vastgezet is. Voor optimale veiligheid moet het stoeltje stevig bevestigd zijn. Controleer steeds of de vijfpuntsgordel van de autostoel en de autogordel goed vastzitten en niet gedraaid zijn, en dat de sluiting niet klem zit.

Kinderen tot 1m35 groot moeten in een autostoeltje
In de meeste landen geldt de verplichting voor kinderen om in een goedgekeurd autostoeltje te reizen tot ze langer zijn dan 135 cm. In diverse populaire vakantielanden is dat zelfs 150 cm, dus het is een goed idee om daar rekening mee te houden. Voor kinderen vanaf circa 3,5 jaar bieden zitverhogers met een vaste rugleuning - zoals de Maxi-Cosi kinderautostoelen - de meeste steun en zijwaartse bescherming. Zitverhogers zonder vaste rugleuning vergroten het risico op lichamelijk letsel bij een ongeluk zó sterk, dat de meeste consumentenorganisaties en automobilistenverenigingen nadrukkelijk een negatief advies geven tegen deze zitverhogers. Sterker nog, ze nemen de zitjes zonder rugleuning niet eens meer mee in de tests!

Kies voor extra bescherming
Kies voor een autostoeltje met extra zijwaartse bescherming. Dat is een veilig idee, zeker als je weet dat bij zo'n 25% van de auto-ongelukken sprake is van een botsing van opzij. Voor oudere kinderen (3,5 tot 12 jaar, met een gewicht van 15 tot 36 kilo) adviseert we een autostoeltje met AirProtect®. Deze innovatieve veiligheidstechnologie verkleint de kans op letsel aan het hoofd van je kind met maar liefst 20%!

Bij aankomst...
Houd alvast rekening met de weersomstandigheden op de plaats van bestemming. Zorg voor zonbescherming als het warm is of een regenscherm of warme voetenzak bij slecht weer. En dan natuurlijk niet ergens onderin in een koffer, maar direct binnen handbereik!


Volg ons op Facebook

Select your language

Verstuur naar een vriend(in)

Met dit formulier verstuur je eenvoudig de link naar dit product door naar je partner, vriend of vriendin

Je e-mailadres *
Heb je je e-mailadres ingevuld?
E-mail *
Heb je je e-mailadres ingevuld?
Bericht *
Heb je een bericht ingevuld?
Captcha *
Captcha Description
Captcha Captcha Validation