Hoe veilig is jouw autostoeltje?

Hoe wordt onze veiligheidsscore berekend?

Als het om de veiligheid van je kindje in de auto gaat, wil je natuurlijk precies weten hoe het zit. Maxi-Cosi scoort steeds goed bij onafhankelijke consumentenorganisaties. Daarnaast hebben wij onze eigen veiligheidsscore voor autostoeltjes. Die is opgebouwd als volgt:

Veiligheidsgroepen

We hebben onze autostoeltjes onderverdeeld in drie groepen:

  • goede veiligheid
  • zeer goede veiligheid
  • uitstekende veiligheid

De scores zijn gebaseerd op:

  • de normering waaraan de autostoel voldoet
  • de gebruikte bevestigingswijze

Regulering en installatie

Autostoel normen i-Size (R129) en R44

Kinderstoeltjes die voldoen aan de wettelijk vastgelegde veiligheidsnorm ECE R44/04 zijn veilig. Maar kinderstoeltjes conform de nieuwe i-Size  (R129) regelgeving zijn nóg veel veiliger.

i-Size (R129):

  • biedt verbeterde hoofd- en nekbescherming
  • biedt betere zijwaartse impactbescherming
  • verkleint het risico dat ouders hun kindje te vroeg in een voorwaarts gericht stoeltje plaatsen
  • verkleint de kans op verkeerde bevestiging

ISOFIX versus bevestiging met autogordel

ISOFIX is een internationaal gestandaardiseerd bevestigingssysteem. Het is de veiligste, gemakkelijkste én snelste manier om een kinderzitje in de auto te installeren. Bevestiging met de autogordel leidt tot een groter risico op foutieve bevestiging en gebruik. ISOFIX beperkt dit risico.

Crash tests kinderzitjes

Uiteraard testen wij bij Maxi-Cosi onze kinderzitjes en autostoeltjes in dynamische gebruiks- en crashtesten, uitgevoerd conform de strengste internationale normen. Deze proeven en testen worden niet enkel gebruikt bij de vaststelling van de Maxi-Cosi veiligheidscore. Door de testen krijgen we ook een objectieve score van het Europese Test Centrum (ETC), speciaal gericht op gebruikers- en crashtesten. Het ETC, opgericht en geleid door onafhankelijke consumentenorganisaties, test jaarlijks alle soorten autostoeltjes. De ETC crashtest score is gebaseerd op twee proeven:

Dynamische veiligheid

Deze autostoel veiligheidsscore is gebaseerd op een frontale botsing en een botsing van de zijkant. De onderzoekers zetten een speciale testpop in het stoeltje, met gevoelige sensoren die de impact van de krachten op het lichaam tijdens de botsing meten en vastleggen. Op basis van de metingen wordt de officiële score bepaald.

Gebruiksgemak

Dit onderzoek test vijf stappen vanaf het in de auto zetten van het zitje tot het vastzetten van de testpop. Het onderzoek meet hoe groot het risico is dat de gebruiker het stoeltje verkeerd installeert.

De combinatie van deze twee proeven leidt tot de eindscore van nul sterren (onveilig) tot vijf sterren (zeer veilig).