Tweedehands autostoeltjes

Hoe kies je een veilige autostoel?

Als je een baby verwacht, moet je veel spullen aanschaffen. Het meeste heb je relatief kort nodig. Het is daarom begrijpelijk dat je even kijkt wat je kunt lenen van familie of vrienden. Houd rekening met onderstaande tips om er voor te zorgen dat je veilig kunt reizen met je kind.

Geschiedenis van de autostoel

Zorg dat de eerste eigenaar van het autostoeltje kent, zodat je zeker weet dat er nooit een aanrijding of ongeval met het autostoeltje heeft plaatsgevonden. Koop je via een tweedehands kanaal, zoals Marktplaats, dan is de voorgeschiedenis nooit met zekerheid vast te stellen.

Een autostoeltje kan na een aanrijding al onherstelbaar beschadigd zijn door de krachten die hierop worden uitgeoefend. Het verraderlijke is dat je dit niet altijd aan de buitenkant van het stoeltje kunt zien. Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet.

Oranje label

Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.

Let op: sinds april 2008 zijn alle autostoelen die voor 1995 zijn geproduceerd en goedgekeurd volgens de ECE R44/01 en 44/02 standaard illegaal en mogen daarom niet meer worden verkocht of gebruikt.

Gordelsysteem

Controleer of de gordels compleet en nog steeds goed te verstellen zijn. Kijk ook de bevestigingspunten van de gordel aan het autostoeltje na.

Werkt het gordelslot goed? Opent en sluit hij soepel (hoorbare klik), ook na diverse keren proberen? Een stroef werkend slot kan het in een noodgeval laten afweten. Onderdelen zoals gordelbeschermers zijn van grote invloed op de veiligheid en mogen daarom niet ontbreken.

Bekleding

Zit er de originele bekleding op? Een andere soort of model van bekleding kan de pasvorm van het autostoeltje veranderen en daarmee ook de veiligheid beïnvloeden. Wees bedacht op allerlei "oplapmiddelen" of stickers, die mogelijke scheuren en beschadigingen bedekken. Controleer ook achter de bekleding: het schokabsorberende materiaal (piepschuim) moet beslist compleet zijn en mag geen scheuren vertonen.

Gebruiksaanwijzing

Het is belangrijk dat de originele gebruiksaanwijzing bij het autostoeltje zit, want de instructies van een ander, op het eerste gezicht vergelijkbaar model kan op cruciale punten afwijken. Aan de hand van de gebruiksaanwijzing kun je ook meteen controleren of het autostoeltje compleet is en ben je zeker dat je de juiste richtlijnen hebt om het zitje goed te installeren en te gebruiken.

Een veiligheidsproduct zoals een autostoeltje behoort onberispelijk te werken om je kind de beste bescherming te bieden. Zorg dat je het over te nemen autostoeltje ‘kent’. Wil je echter absolute zekerheid, investeer dan in een nieuw model autostoeltje. Daarmee weet je zeker dat je goed zit en profiteer je ook direct van diverse services, zoals een levenslange garantie na registratie.

Meer weten over de Maxi-Cosi Lifetime Warranty? Lees er hier alles over.