De veiligheidsregels voor autostoeltjes uitgelegd: Wat is R129/i-Size?

Als je een nieuwe autostoel kiest voor je kind, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen, i-Size, ook wel aangeduid als R129. Lees verder voor meer informatie over i-Size. 

Wat is i-Size?  

i-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in 2013 werd gelanceerd. De R129/i-Size-autostoelstandaard is de meest actuele veiligheidsstandaard voor autostoelen en zorgt ervoor dat ze gegarandeerd passen in auto's die over i-Size-stoelposities beschikken! Geen gedoe meer met compatibiliteitslijsten - alleen maar klikken en gaan. 

Waarin onderscheidt R129/i-Size zich van R44?  

De R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. R129/i-Size daarentegen, is gebaseerd op lengte. Belangrijk om te weten: Vanaf 1 september 2024 is de verkoop van R44-autostoelen in de EU verboden; je kunt je bestaande autostoel echter ook na deze datum nog veilig gebruiken. 

Na deze geleidelijke afschaffing raden we sterk aan een autostoel te kiezen die de R129-norm volgt, omdat deze het veiligst is en richtlijnen geeft over welke autostoel geschikt is op basis van de lengte van een kind. Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het eenvoudiger maakt om ervoor te zorgen dat je kind de juiste autostoel krijgt.  

 Shop voor Maxi-Cosi i-Size-autostoeltjes hier

Pebble 360

Pebble Pro

CabrioFix i-Size

De veiligheid van i-Size voor je gemoedsrust 

i-Size-autostoelen worden beschouwd als veiliger dan R44 met verbeterde hoofd- en nekbescherming. Dit komt doordat:  

 

  • Testresultaten op basis van zijdelingse botsingen onderdeel zijn van de i-Size-standaard.  

  • i-Size-veiligheidstesten worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde Q-dummy's, die meer sensoren bevatten dan de dummy's voor de R44-test.   

  • Je baby moet tot de leeftijd van minimaal 15 maanden in de zeer veilige achterwaartse rijrichting reizen. Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen zelfs in de achterwaartse positie gebruikt worden totdat je kind 1,05 meter is, ongeveer rond de 4 jaar.   

Bedenk wel dat je, op basis van i-Size, je baby- of peuterautostoeltje moet installeren met behulp van ISOFIX. Een i-Size-autostoeltje met ISOFIX-bevestigingspunten bevestigt het autostoeltje rechtstreeks op het chassis van je auto en heeft daardoor een grotere kans om correct in je auto geïnstalleerd te worden. Bedenk wel dat je een extra ISOFIX-base nodig hebt om babyautostoeltjes te installeren met behulp van ISOFIX.  

Klik, voor meer informatie over waarom je zou moeten kiezen voor een i-Size-autostoel, hier

Wat is het voordeel van achterwaarts gericht reizen?  

Volgens de wet mag je baby niet voorwaarts gericht reizen onder de 15 maanden als je een R129 (of i-Size)-autostoel gebruikt. De meeste autostoeltjes zijn daarom achterwaarts gericht tot 15 maanden of 2 jaar. Achterwaarts reizen beschermt de gevoelige nek en het hoofd van de baby doordat de krachten die vrijkomen bij een voorwaartse botsing verdeeld worden. Sommige i-Size-autostoeltjes stellen je opgroeiende kind in staat om nog langer in de achterwaartse positie te reizen, voor meer vertrouwen en nog meer veiligheid dan de veiligheidsvoorschriften voorschrijven.  

Meer informatie over de voordelen van achterwaarts gericht reizen vind je hier

Hoe kan ik beoordelen of een autostoel i-Size is?  

Om te weten te komen of een autostoel voldoet aan de nieuwste i-Size-voorschriften, kijk je naar het oranje label.   

Past een i-Size-stoeltje in mijn auto?  

Alle i-Size-autostoelen in de baby- en peutercategorie worden bevestigd middels ISOFIX. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan altijd een installatie met Isofix boven een installatie zonder Isofix, maar met de gordel voor volwassenen van de auto. 

De meeste nieuwe auto's zijn goedgekeurd voor i-Size en hebben minstens twee zitplaatsen die aangeduid zijn als i-Size. Dit betekent dat i-Size-autostoelen altijd op deze twee zitplaatsen passen. Om er zeker van te zijn dat jouw auto is goedgekeurd voor i-Size, raden we je aan onze online Autopaslijst te raadplegen

i-Size gecombineerd met gemak 

Als de veiligheid, het gemak en de snelheid van i-Size goed bij jou passen, kijk dan eens naar ons draaiende i-Size-autostoeltje. Hiermee kun je het stoeltje draaien in jouw richting zodat je je kindje eenvoudig en veilig kunt plaatsen en op weg kunt gaan.   

Bekijk de draaiende Maxi-Cosi i-Size-autostoelen hier

Mica Pro Eco i-Size

Mica Eco i-Size