Groep 2/3 autostoel; tot wanneer is een autostoel verplicht

En waarom je beter niet voor een zitverhoger kunt kiezen

Op een gegeven moment groeit je kindje uit het peuterstoeltje in de auto. Maar, wat dan? Kies je voor een zitverhoger? Of voor een autostoel met rugleuning en hoofdsteun?

Tot wanneer gebruik je een autostoeltje?

Jouw kind is klaar voor de volgende stap de schouders van je kindje 2cm boven de hoogste gordel opening uitsteken. In Nederland ben je verplicht je kindje in een goedgekeurd autostoeltje te laten meereizen totdat ze 135 cm zijn. In sommige andere Europese landen is dat zelfs 150 cm, houd daar dus rekening mee wanneer je door deze landen reist.

Zitverhoger of groep 2/3 autostoel?

Volgens de Europese standaard ECE R44/04 volstaat een eenvoudige zitverhoger of 'booster' voor kinderen vanaf 15 kg, in de toekomst is het echter niet langer toegestaan om een zitverhoger zonder rugleuning te gebruiken voor kinderen onder de 125 cm. Sinds januari 2017 mogen fabrikanten al geen nieuwe zitverhogers meer ontwikkelen voor kinderen kleiner dan 125 cm, leer er hier meer over.

Kinderlijven zijn veel fragieler dan het lichaam van een volwassene, daarom hebben ze heel veel baat bij extra bescherming. De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.

Met een kinderautostoel zit je kind niet alleen comfortabeler, maar zijn de kwetsbare delen van het lichaam ook beter beschermd dankzij de rugleuning en hoofdsteun met Side Protection System.

Sommige Maxi-Cosi kinderautostoelen zijn zelfs voorzien van AirProtect®; een revolutionaire  technologie voor extra bescherming van hoofd en nek.

Een groep 2/3 autostoeltje heeft:

  • Een zachte zitverhoger voor een comfortabele zit;
  • Een rugsteun die in hoogte verstelbaar is van 100-150 cm;
  • Een hoofdsteun voor hoofd- en schouderbescherming bij botsingen van opzij.

ISOFIX

Sommige groep 2/3 autostoeltjes hebben ISOFIX-ankerpunten om het stoeltje stevig in de auto te bevestigen, zo staat het stoeltje ook stevig en stabiel in de auto als je kind er niet in zit.

De ISOFIX-bevestiging biedt geen extra veiligheid meer, je kind wordt in een groep 2/3 autostoeltje namelijk beschermd door de gewone autogordel.

Bekijk alle Maxi-Cosi kinderautostoelen