Vliegen bij zwangerschap

Controleer eerst het volgende

Zit je erover te denken om er eens tussenuit te gaan? Een ontspannende vakantie zal je zeker goed doen, maar voordat je die vlucht boekt, is het een goed idee om eerst een aantal zaken te controleren.

Belangrijke tip

Voorkom bestemmingen waarvoor je een vaccinatie of medicijnen vóór de vakantie nodig hebt, zoals malariapillen. Malaria is gevaarlijk voor jou en je baby.

Vraag de luchtvaartmaatschappij of je mag vliegen. Het wordt gewoonlijk niet aangeraden om na 28 tot 32 weken te vliegen, maar sommige luchtvaartmaatschappijen staan je toe om tot 36 weken met een korte vlucht te vliegen. Vraag voor je eigen gemoedsrust ook aan je verloskundige of het veilig voor je is om te vliegen.

Belangrijke tip

Controleer je reisverzekering om ervoor te zorgen dat medische kosten in verband met je zwangerschap, inclusief een vroegtijdige bevalling, worden gedekt.

Vergeet niet te vragen of de luchtvaartmaatschappij medische documenten vereisen. Ook als dat niet het geval is, is het een goed idee om een brief van je gynaecoloog of verloskundige bij je te hebben waarin het volgende staat:

  • je zwangerschap is normaal en zonder complicaties
  • je verwachte uitgerekende datum
  • of je meer dan één baby verwacht

Belangrijke tip

Metaaldetectoren op het vliegveld zijn niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het lage blootstellingsniveau vergelijkbaar is met het elektromagnetische veld dat door veel huishoudelijke apparaten wordt afgegeven.

Instappen maar!

Kies indien mogelijk van tevoren je stoel en vraag om één met extra beenruimte. Zo heb je ook meer ruimte voor je buik.

Belangrijke tip

Maak je geen zorgen dat de cabine onder druk staat, het zuurstofgehalte is veilig voor zwangere vrouwen.

Neem een klein kussentje mee om comfortabel te kunnen zitten en je rug extra te ondersteunen. Het is ook comfortabeler om sokken en makkelijk zittende kleding te dragen, vooral op langeafstandsvluchten. Vergeet niet tijdens de vlucht veel water te drinken en gezonde snacks te eten.

Belangrijke tip

Door regelmatig in de cabine te lopen, verbeter je je bloedsomloop en voorkom je bloedstolsels.

Van je vakantie genieten

Tijdens je zwangerschap kunnen je benen opzwellen, dus draag comfortabele platte schoenen en laat je hoge hakken thuis. Dat is één ding minder om in te pakken.

Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt en van je vakantie geniet.

Belangrijke tip

Your legs may swell while you’re pregnant, so choose comfortable flatties and leave your high heels at home. That’s one less thing to pack!

Most importantly, have fun and enjoy your holiday.

Andere tips om veilig te reizen

Meer informatie over veilig autorijden tijdens je zwangerschap of IsoFix versus gordel.

europe.doreljuvenile.com