Waarom kiezen voor een kinderwagen met kijkrichting op de ouder?

Wanneer je oogcontact hebt met je baby, is er een emotionele verbinding die essentieel is voor het welzijn van je baby. Met een simpele blik is je baby weer gerustgesteld dat je er voor hem of haar bent en dat hij of zei veilig is. Oogcontact helpt ook bij andere belangrijke ontwikkelingsprocessen, waaronder taalvaardigheden. Met een op de ouder gerichte kinderwagen kun je vaker samen lachen met je baby wanneer je op boodschappen uitgaat of op een wandeling in het park gaat.  

Waarom kiezen voor een op de ouder gerichte kinderwagen? 

Je hoeft niet te kiezen voor een op de ouder gerichte kinderwagen, maar veel ouders doen dat wel. Dat is omdat experts het er over eens zijn dat oogcontact belangrijk is voor je baby vanaf de geboorte tot aan negen maanden oud.  

  • Het betekent ook dat je baby jou beter kan zien en horen, wat hem of haar geruststelt en helpt te ontspannen. 

  • Praten met je baby, zelfs als ze niet kunnen reageren, is van cruciaal belang voor hun taalontwikkeling. Veel ouders vinden het gemakkelijker om met hun baby te praten als die hun kant op is gericht. 

  • Oogcontact helpt bij de cognitieve ontwikkeling van je baby, want hij of zij leert dan gezichten koppelen aan stemmen en verbindingen maken tussen eten en verzorger. 

Als ouder ben je ook meer ontspannen wanneer je een op de ouder gerichte kinderwagen gebuikt.  

  • Je kunt je baby duidelijk zien en voelt de gemoedsrust dat je baby okay is. 

  • Je kunt zien of het dekentje is verplaatst en ervoor zorgen dat hij of zij warm is. Als je baby er warm uitziet, kun je zijn of haar kleding of de zonnebedekking aanpassen. 

  • Je kunt snel reageren op zijn of haar behoeften, bijvoorbeeld dat het tijd voor een slaapje is. 

  • Voor velen van ons is er niets beter dan wanneer je baby lacht. Met een op de ouder gerichte kinderwagen kun je veel van zulke vrolijke momenten delen met je baby. 

Onthoud: Jouw gezicht is een sterke prikkel voor je baby en soms is het goed om er even niet aan blootgesteld te worden. Als je baby wegkijkt betekent dat niet dat hij of zij niet geïnteresseerd in je is. Het betekent gewoon dat je baby even een pauze nodig heeft van alle informatie die hij of zij leert.  

Wanneer weet ik of het tijd is om over te schakelen van een op de ouder gerichte kinderwagen naar een op de straat gerichte kinderwagen? 

Naarmate je kind ouder wordt, zal zijn of haar interesse in de buitenwereld groeien. Overschakelen naar een op de straat gerichte kinderwagen maakt het eenvoudiger voor hem of haar om de wereld te ontdekken, een belangrijke volgende fase in de ontwikkeling. Sommige ouders kiezen ervoor om stapsgewijs over te schakelen van een op de ouder gerichte kinderwagen naar een op de straat gerichte kinderwagen. 

Dit betekent niet dat je een andere kinderwagen moet kopen. Als je een omkeerbare kinderwagen hebt, kun je eenvoudig wisselen met beide richtingen om je kind er stapsgewijs aan te laten wennen. 

Kom via onze gids meer te weten over het juiste moment om over te schakelen van een op de ouder gerichte kinderwagen naar een op de straat gerichte kinderwagen.

Onthoud: Pasgeboren baby's moeten reizen in liggende positie voor een optimale gezondheid. Hiervoor kun je een reiswieg gebruiken. Je weet dat je baby er klaar voor is wanneer hij of zij kan zitten met weinig of geen ondersteuning.