Wat zijn de regels voor autostoeltjes voor voorwaarts en achterwaarts reizen?

Je wilt dat je kind vrolijk, comfortabel en veilig is wanneer je reist in de auto. We leggen hier alles uit wat je moet weten over regels en wetten voor autstoeltjes voor voorwaarts achterwaarts reizen, zodat je het goed kunt doen. 

Leeftijd voor voorwaarts reizen in een autostoeltje 

Veel ouders willen weten wat de juiste leeftijd is voor een autstoeltje voor voorwaarts reizen, maar dat is niet zo gemakkelijk als dat het misschien klinkt. Volgens de wet mag je kind voorwaarts reizen in een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje zodra ze 9 kg zijn, ongeveer vanaf 9 maanden. Maar laat je niet verleiden deze switch te snel te maken. Er zijn veel goede redenen waarom ouders ervoor kiezen die leeftijd te verhogen voordat ze hun baby voorwaarts in een autostoeltje laten reizen. 

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? 

Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.  

Als je kind achterwaarts reist, verdeelt het autostoeltje de krachten automatisch over de hele achterkant, waardoor het fragiele hoofdje en nekje worden beschermd. En aangezien 70% van de ongelukken botsingen van voren zijn, is het het veiligst voor kinderen om achterwaarts te reizen totdat hun spieren en botten zich voldoende hebben ontwikkeld.  

Wat is de wet voor achterwaarts reizen voor i-Size-autostoeltjes? 

i-Size-autostoeltjes voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden. Als je gekozen hebt voor een i-Size autostoeltje, moet je kind achterwaarts reizen tot ze volgens de wet 15 maanden oud zijn. 

Kom hier meer te weten over i-Size-autostoeltjes of verken onze collectie.

Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? 

i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn. Maar veel expert adviseren een langere tijdsduur. Je ziet iedere maand een behoorlijk verandering in de ontwikkeling van je baby, die steeds sterker wordt. Hoe langer je door kunt gaan met je kindje achterwaarts in het stoeltje te vervoeren, hoe beter. Sommige experts raden zelfs aan te wachten tot ze 4 jaar oud zijn voordat ze voorwaarts kunnen reizen. 

Gelukkig maken fabrikanten als Maxi-Cosi het mogelijk voor ouders om deze keuze te maken. Je kunt kiezen voor een i-Size-autostoeltje dat achterwaarts reizen mogelijk maakt totdat je kind 105 cm is, ongeveer 4 jaar oud, en totdat hun spieren en botten zich verder hebben ontwikkeld.

Mica Pro Eco i-Size

Mica Eco i-Size

Het juiste autostoeltje voor jou kiezen 

Bij Maxi-Cosi hebben we een goed reputatie voor het helpen van nieuwe ouders met vertrouwde en innovatieve designs. Vanaf onze eerste eerste grensverleggende, achterwaarts gerichte autostoeltje in 1984 hebben we geluisterd naar jouw specifieke behoeftes en ons aanbod continu verder ontwikkeld. Het resultaat is een keuze uit autostoeltjes die past bij jou levensstijl en die het hoogste niveau van bescherming biedt gecombineerd met maximaal gemak voor families. Onze nieuwste roterende autstoeltjes, zoals Mica Pro Eco i-Sizebieden zelfs nog meer flexibiliteit en gemak, en geven jou de controle over de richting van het autostoeltje.