Hoe reizen leuk blijft: De geheimen voor een succesvolle langeafstandsreis met je peuter 

Langeafstandsreizen met je peuter zijn een vaardigheid om te ontwikkelen als je familie ver weg woont of als je wilt genieten van vakanties. Met een beetje goed planwerk kun je er gelukkig voor zorgen dat de reis zo soepel mogelijk verloopt. Of het nu je eerste grote reis betreft, of als je het beter wilt doen dan de vorige, hier zijn een aantal dingen om te doen tijdens een lange autorit om veilig en ontspannen te blijven. 

De vijf beste tips voor lange autoritten met kids 

1) Bereid je goed voor 

Neem een aantal dagen voordat je vertrekt de tijd om na te denken over alle dingen die je normaal nodig hebt gedurende een dag met je peuter. Schrijf ze op zodat je ze kunt afvinken tijdens het inpakken. De basis kan eten, hun favoriete speeltjes en hun potje omvatten. Zorg ervoor dat deze artikelen zich niet onder in je tas bevinden, maar dat je er snel en gemakkelijk bij kunt wanneer je ze nodig hebt.   

Andere dingen die je mogelijk nodig hebt: 

  • Gemakkelijk en snel te eten hapjes. Neem altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben en neem ook enkele sluitingen mee om half opgegeten zakjes af te sluiten om rommel te voorkomen. 

  • Neem voldoende water mee in hun favoriete beker. Nogmaals, meem altijd meer mee dan je denkt, voor wanneer je bijvoorbeeld in de file komt te staan. Je kunt bekerhouders kopen voor in de auto of drinken voor je kind bij de hand houden.

  • Extra kleding in het geval van knoeien. Neem deze mee voor je kind en jezelf om ervoor te zorgen dat je fris aankomt op je bestemming.  

2) Activiteiten voor in de auto 

We kunnen je niet beloven dat je 'zijn we er al bijna?' niet te horen zult krijgen, misschien zelfs voordat je de straat uit bent, maar goed voorbereide activiteiten kunnen kinderen in de auto lekker bezighouden. Vergeet niet dat je het wel simpel mag houden als je activiteiten in de auto plant voor een driejarige.  

  • Een nieuw speeltje kan een geweldige afleiding zijn tijdens een reis.  

  • Een favoriet speeltje kan ze helpen slaperig te worden. 

  • Pennen en potloden kunnen onder de voorste stoelen vallen en moeilijk te pakken zijn wanneer je onderweg bent. Geef je creatieve kind daarom een stickerboek om in te vullen.  

  • Eenvoudig spelletjes spelen, zoals 'Ik zie wat jij niet ziet' of verschillend gekleurde voertuigen tellen, kan ze goed bezighouden en ook de vocabulaire en observatievaardigheden van je peuter verbeteren. 

  • Het is ook goed om een alternatief plan achter de hand te hebben als dat allemaal tegenvalt. Tablets of telefoons met een spelletje of hun favoriete show erop gedownload kan ook waardevolle afleiding bieden. 

3) Plan je reis 

Sommige ouders geven er de voorkeur aan om 's nachts te reizen, zodat hun peuter de hele reis kan doorslapen. Als je overdag reist, plan dan je route inclusief voldoende pauzes, zodat je peuter even kan rennen en wat stoom kan afblazen. 

4) Veiligheid met autostoeltjes  

Daarna is het tijd om na te denken over veiligheid. Het autostoeltje van je kind moet de juiste grootte hebben om hem/haar comfortabel en veilig te houden. Als je het niet zeker weet, lees dan onze gids. 

Als je reis je naar een ander land brengt, kijk dan ook naar de regels voor autostoeltjes in dat land. Ontdek hier meer.

5) Autocontroles 

Een ongeplande stop kan je reis minder ontspannend maken. Een aantal simpele dingen die kunt controleren zijn het oliepeil en de bandenspanning, zodat je pech onderweg voorkomt. Tank ook voldoende voordat je de weg opgaat, om het aantal keer dat je moet stoppen te verminderen. 

Reizen met een baby betekent ook dat er diverse moetjes zijn. Lees onze gids voor het reizen met een baby.