Vliegen met je kind: Kan ik mijn autostoeltje meenemen in het vliegtuig? 

Als je wilt gaan vliegen met je kindje, denk je er misschien aan om je autostoeltje mee te nemen voor veiligheid en comfort. Vliegen met je autostoeltje betekent ook dat je die al mee hebt voor op je bestemming. We leggen de regels uit voor het meenemen van je autostoeltje in een vliegtuig en delen onze beste reistips voor een soepele reis. 

Kun je een autostoeltje meenemen in het vliegtuig? 

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben beperkingen voor het gebruiken van autostoeltjes, dus controleer dat altijd eerst bij je luchtvaartmaatschappij. Als je luchtvaartmaatschappij geen autostoeltjes toestaat, moet het normaliter een FAA- of TÜV-goedgekeurd stoeltje zijn, wat betekent dat het goedgekeurd is voor gebruik in een vliegtuig.  

Om te weten te komen of je een door een luchtvaartmaatschappij goedgekeurd autostoeltje hebt, kijk je of het is gemarkeerd voor "Gebruik in een vliegtuig" of bekijk deze lijst.

Onze Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig.

Waarom zou je een autostoeltje voor baby's meenemen in het vliegtuig? 

Je baby zal zich veel comfortabeler en rustiger voelen tijdens vlucht wanneer het comfortabel in zijn of haar bekende autostoeltje zit. Dat betekent een prettige reis voor jou en je medepassagiers. Het is ook de veiligste manier voor je baby om te vliegen. Tijdens onverwachte turbulentie of noodgevallen is het autostoeltje een veiligere plek dan op je schoot.  

Bedenk dat als je ervoor kiest om het autostoeltje van je baby mee te nemen het vliegtuig in, dat je dan een zitplaats moet betalen voor je kind. Overleg van tevoren met je luchtvaartmaatschappij voordat je boekt en vraag naar kortingen op tarieven. 

Voor meer praktische tips om je trip zo ontspannen mogelijk te maken, lees je onze artikelen over 'Vliegen met een baby' of 'Vliegen met een peuter'.

 

Regels en tips voor het vliegen met een autostoeltje 

  • Alle goedgekeurde kinderstoeltjes hebben een maximale breedte van 44 cm, waardoor ze passen op de meeste vliegtuigstoelen. Als je twijfelt, neem dan eerst contact op met je luchtvaartmaatschappij. 

  • Reserveer aangrenzende stoeltjes. Denk erom dat sommige luchtvaartmaatschappijen erom vragen dat kinderstoeltjes alleen worden gebruikt in zitplaatsen bij het raam, zodat vluchtroutes niet worden geblokkeerd tijdens een noodgeval.  

  • Onthoud dat kinderzitjes niet toegestaan zijn in een rij voor een vluchtroute bij noodgevallen. 

  • Als je geen ticket koopt voor je kind, vraag je luchtvaartmaatschappij dan of ze het toestaan om een lege stoel te gebruiken. Als het beleid van je luchtvaartmaatschappij dat toestaat, vermijd dan de drukste dagen en tijden om de kans op een lege stoel naast je te verhogen. 

Mijn vlucht heeft reiswiegen voor baby's. Moet ik dan nog steeds mijn autostoeltje meenemen het vliegtuig in? 

Spreek met je luchtvaartmaatschappij om te weten te komen of ze een reiswieg aanbieden voor je kindje. Als die beschikbaar is, is het mogelijk dat je niet je autostoeltje voor baby's mee mag brengen aan boord en dat je die in moet checken als bagage.  

Hoewel een reiswieg je baby voorziet van een plat oppervlak om op te liggen, is het niet zo veilig als je autostoeltje. 

  • De reiswieg heeft geen harnas, waardoor je kindje onvergrendeld ligt.  

  • Tijdens turbulentie is het verplicht dat je je baby uit de reiswieg haalt en op je schoot houdt. Dit is minder veilig voor ze dan hun autostoeltje. Dit stoort ze ook als ze liggen te slapen. 

  • De reiswieg moet opgeborgen worden tijdens het opstijgen en landen, dus dan moet je ook je kind verplaatsen en storen tijdens de slaap. 

Een autostoeltje inchecken als bagage 

Zelfs als je je autostoeltje niet wilt gebruiken tijdens de vlucht zelf, wil je die misschien wel meenemen tijdens je trip. De meest vliegmaatschappijen laten je ook gratis een autostoeltje inchecken in de bagageruimte ter aanvulling op je bagagecapaciteit. Dit is naast autostoeltjes voor baby's ook van toepassing op autostoeltjes voor peuters en zitverhogers. Vraag dit voor de zekerheid vóór de reis na bij de luchtvaartmaatschappij. 

Heb ik een autostoeltje nodig op vakantie? 

Wetten voor kinderautostoeltjes variëren van land tot land. Als je je in de VS bevindt, merk je ook dat verschillende staten ook verschillende regels voor autostoeltjes hebben. Onthoud dat sommige landen ook regels hebben voor het gebruik van een autostoeltje in taxi's, gehuurde auto's en eigen auto's. Als je het verkeerd doet kun je geconfronteerd worden met boetes die je vakantiestemming zeker zullen verpesten. Om er zeker van te zijn of jouw autostoeltje legaal is, moet je de wegveiligheidsregels controleren voor je bestemming.  

Als je op vakantie een auto huurt, kun je een autostoeltje boeken voor je kind op hetzelfde moment. Maar misschien geef je er de voorkeur aan om je eigen autostoeltje mee te nemen, zodat je zeker van bent dat je de hoogste veiligheidsstandaarden voor je kind behaald.  

Kom meer te weten over regels voor autostoeltjes over de hele wereld.