Wanneer kan mijn kind in een kinderwagen voorwaarts gericht worden?

We helpen je beslissen wanneer het goed is om over te schakelen van de richting van de ouder naar de richting van de straat 

De meeste experts zijn het erover eens dat een kinderwagen of reiswieg gericht op de ouder, wat direct oogcontact met de ouder omvat, het beste is voor de ontwikkeling en welzijn van je pasgeboren baby. Echter, net als met autostoeltjes, zijn er geen wetten die voorschrijven in welke richting je je baby moet richten in een kinderwagen en tot welke leeftijd. In plaats daarvan moet je zelf beslissen wat het beste is voor jou en je opgroeiende kindje. We leggen hier de voordelen uit van op ouders gerichte en voorwaarts gerichte kinderwagens en helpen je een beslissing te maken.  

Wanneer kan een baby rechtop zitten in een kinderwagenzitje? 

Los van of je kiest voor een voorwaarts gerichte of op ouders gerichte kinderwagen, raden experts de liggende positie aan als de gezondste voor je pasgeborene, en een reiswieg combineren met je kinderwagen is de makkelijkste optie om dit te doen. Zelfs als je maar een korte wandeling plant, duurt het tot vier of vijf maanden totdat het hoofdje en nekje van je kind voldoende is ontwikkeld voordat ze in een meer rechte positie kunnen worden vervoerd. Je weet dat ze er klaar voor zijn wanneer ze kunnen zitten met weinig of geen ondersteuning. 

Kijk eens naar onze kinderwagens voor pasgeborenen.

Wat zijn de voordelen van een op de ouder gerichte kinderwagen? 

Vanaf de geboorte tot aan negen maanden oud is oogcontact van essentieel belang voor het welzijn van je kind. Onderzoek suggereert dat wanneer je je baby op jou gericht duwt dat het voordelig is voor hun sociale en taalontwikkeling.  

  • Een op ouders gerichte kinderwagen biedt je de mogelijkheid geruststellend oogcontact met je baby te maken, wat ze helpt te ontspannen.  

  • Praten met je baby, zelfs als ze niet kunnen reageren, is van cruciaal belang voor hun taalontwikkeling. Veel ouders vinden het gemakkelijker om met hun kind te praten als die hun kant op is gericht. 

  • Een op ouders gerichte kinderwagen kan ouders ook helpen meer te ontspannen tijdens een wandeling, omdat ze precies zien wat de baby doet, wat zorgt voor gemoedsrust. 

Kom hier meer te weten over de voordelen van een op ouders gerichte kinderwagen. 

Zijn er voordelen bij het gebruik van een voorwaarts gerichte kinderwagen? 

Naarmate je baby ouder wordt, wordt hij of zij nieuwsgieriger over wereld om hem of haar heen. Wanneer je baby zit in een op de straat gerichte kinderwagen, kan hij of zij de wereld makkelijker ontdekken dan wanneer hij of zij op jou is gericht. Als jij en de baby naar dezelfde dingen kijken, kan dat helpen bij de ontwikkeling van taalvaardigheden omdat je de dingen kunt benoemen die je ziet.  

Overschakelen naar een voortwaarts gerichte kinderwagen: is er een overgangsperiode nodig?  

Veel ouders vragen: "vanaf wanneer kan mijn baby voorwaarts gericht in een kinderwagen zitten"? Beslissen vanaf welke leeftijd een baby voorwaarts gericht in een kinderwagen mag zitten, hangt af van wat goed voelt voor jou en je baby. Probeer je maar door je baby te laten leiden. Als je recentelijk bent overgeschakeld naar een voorwaarts gerichte kinderwagen, zorg er dan voor dat je op je kind blijft letten wanneer je buiten bent. Als ze er gestresst uitzien, is het wellicht de moeite waard om terug te schakelen zodat je baby jou ziet totdat hij of zij ouder is. Je kunt ook een korte overgangsperiode proberen om de overschakeling gemakkelijker te maken. Tijdens deze periode wissel je af tussen beide opties gedurende korte tijdsperioden om te zien of je baby gewend raakt aan de verandering. 

Omkeerbare kinderwagenzitjes voor elke wandeling buiten 

Je hoeft jezelf niet te beperken tot een kinderwagen die in slechts een richting kan wijzen. Voor de ultieme flexibiliteit kies je voor een kinderwagen waarmee je eenvoudig kunt switchen tussen beide posities afhankelijk, van wat je doet en hoe je kind zich voelt. Kijk eens naar ons Maxi-Cosi collectie kinderwagens met omkeerbaar zitje, die je zelf de richting laten kiezen via een paar klikjes.

Voor meer tips en trucs lees je onze gids voor het kiezen van de juiste kinderwagen passend bij jouw levensstijl.