Zo installeer je een ISOFIX-basis of ISOFIX-autostoeltje  

ISOFIX-autostoeltjes vallen onder de veiligste autostoeltjes om je kleintje in te vervoeren. Voor de veiligheid is een goede installatie echter heel belangrijk, of je nu een ISOFIX-basis hebt gekocht voor je babyautostoeltje of een peuter of kinderautostoeltje met een ISOFIX-bevestiging.  

Hoe ziet ISOFIX eruit op een autostoeltje? 

Al onze ISOFIX-onderstellen en ISOFIX-autostoeltjes hebben twee bevestigingspunten (gele metalen staafjes) voor de bevestiging aan de stoel in de auto. Onze ISOFIX-bases hebben een extra ondersteuningspoot, voor extra stabiliteit bij een botsing. Onze ISOFIX-autostoeltjes voor peuters hebben een extra afsteunpoot of top tether voor extra stabiliteit. 

Omdat we de veiligheid van jouw kleintje belangrijk vinden, hebben we een installatiechecklist met veiligheidstips gemaakt voor jou als ouder om er zeker van te zijn dat het autostoeltje van je kleintje correct is geïnstalleerd.  

Voordat je gaat kopen (als je dat nog niet gedaan hebt) 

Veiligheidstip 1. Bedenk welke installatiemethode het beste past bij jouw auto en levensstijl. ISOFIX-autostoeltjes worden bevestigd aan de ISOFIX-bevestigingspunten van je auto, waar autostoeltjes met een autogordel geïnstalleerd worden met de autogordel. Ontdek alle voor- en nadelen van installaties met ISOFIX versus autogordels, om te weten te komen welke installatie het beste bij jou past.  

Veiligheidstip 2. Controleer of jouw auto ISOFIX heeft. De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. De meeste nieuwe auto's hebben ISOFIX, maar in sommige auto's is het niet mogelijk de afsteunpoot of de top tether te installeren. In onze handige Autotypelijst hier zie je precies welk Maxi-Cosi-autostoeltje in jouw auto past.  

 

Zo installeer je een ISOFIX-basis of -autostoeltje 

Voor de veiligheid van je kleintje is het cruciaal om het ISOFIX-base of -autostoeltje correct te installeren. Volg de drie stappen hieronder om er zeker van te zijn dat je kleintje veilig reist:  

1. Trek de ISOFIX-bevestigingspunten van het onderstel of autostoeltje eruit. Dat zijn de gele metalen balkjes.  
2. Plaats de base of het autostoeltje op de achterbank van je auto.  
3. Duw het autostoeltje stevig tegen de rugleuning om de twee bevestigingspunten in de metalen clips in de auto vast te haken. Als je dit goed doet, hoor je een duidelijke 'klik'.  

Voor extra zekerheid is zijn de ISOFIX-bases en -autostoeltjes uitgerust met een kleurindicator die de correcte installatie bevestigen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je kleintje op ieder moment veilig in de auto zit. 

Zo installeer je een ISOFIX-onderstel of -autostoeltje - afsteunpoten en top tethers  

Wist je dat ISOFIX-onderstellen en -peuterstoeltjes een derde bevestigingspunt hebben? Ze hebben ofwel een steunpoot of een bevestigingsband aan de bovenzijde en deze moeten ook worden geïnstalleerd.  

Afsteunpoten en top tethers aan de bovenzijde zijn bedoeld om te voorkomen dat het onderstel of autostoeltje naar voren komt bij een botsing. Alleen ISOFIX-kinderstoeltjes worden veilig bevestigd met slechts twee bevestigingspunten.  

Installatie van de afsteunpoot*:  
1. Trek de afsteunpoot naar beneden tot de juiste hoogte en naar de juiste positie op de vloer van de auto.  
2. Zorg ervoor dat de poot stabiel op de vloer staat wanneer je die in deze positie vastmaakt. 

Installatie van de top tether aan de bovenzijde:  
1. Bevestig het gele haakje op het ISOFIX-bevestigingspunt op de vloer van je auto.  
2. Zorg ervoor dat je de band stevig aantrekt. 

Net als de twee ISOFIX-bevestigingspunten op de autostoel hebben onze onderstellen en autostoeltjes kleurindicatoren waaraan je kunt zien of de afsteunpoot of de top tether aan de bovenzijde correct is geïnstalleerd. 

 

 

*Als je gebruikmaakt van een afsteunpoot, controleer voor de veiligheid van je kleintje dan of de vloer van de auto een opbergvak in de vloer heeft. Als dat zo is, kijk je in de gebruikershandleiding van het autostoeltje hoe je de afsteunpoot in combinatie met het opbergvak installeert. 

 

Pebble 360

FamilyFix 360