Wat zijn de nieuwste wetten en regels voor autostoeltjes? 

Wetten en regelgevingen voor autostoeltjes helpen ouders zoals jou de juiste keuzes te maken om kinderen veilig te houden in de auto. Ze dekken de basis, zoals in wat voor type autostoeltje je kind moet reizen en op welke leeftijd. Als je niet de juiste regels voor kinderautostoeltjes volgt, kun je geconfronteerd worden met boetes en onveilige situaties voor je kind. 

Welke wetten zijn er van toepassing in mijn land? 

Wetten voor kinderautostoeltjes variëren van land tot land. In Spanje mogen kinderen bijvoorbeeld niet in de bijrijdersstoel reizen totdat ze 12 jaar oud zijn (tenzij er geen andere zitplaats achterin beschikbaar is). In het VK hoeven kinderen die ouder zijn dan 12 jaar of groter dan 135 cm, niet langer een autostoeltje te gebruiken. In andere Europese landen, zoals Ierland en Duitsland, moeten kinderen een autostoeltje gebruiken totdat ze ten minste 150 cm groot of 12 jaar oud zijn. Als je je in de VS bevindt, merk je ook dat verschillende staten verschillende regels voor autostoeltjes hebben.   

Om er zeker van te zijn of je het goed doet, moet je de wegveiligheidsregels controleren voor je land van bestemming. Een snelle zoekopdracht online geeft je de antwoorden waar je naar op zoek bent, maar wees er zeker van dat het een vertrouwde, officiële bron betreft. 

Welk type autostoeltje heb ik nodig?  

Er zijn twee standaarden voor autostoeltjes waar je je van bewust moet zijn in Europa: 

 

  • R129, ook bekend als i-Size, is de nieuwste veiligheidsnorm. Dit is geïntroduceerd om de veiligheid van kinderen onderweg te verbeteren. Het juiste autostoeltje voor je kind kies je op basis van zijn of haar lengte, wat het voor jou als ouder gemakkelijker maakt om de juiste keuze te maken. i-Size-autostoeltjes hebben ook een grondiger testproces ondergaan dan de oudere R44-autostoeltjes en bieden verbeterde hoofd- en nekbescherming. Dat ze de meest veilige keuze zijn, geeft ouders ook meer gemoedsrust. Bij Maxi-Cosi raden we je ten zeerste aan om een autostoeltje te kiezen dat aan deze regelgeving voldoet. Meer informatie over de nieuwste wetten en regels voor autostoeltjes vind je hier. Je kunt ook meer te weten komen over waarom je zou moeten kiezen voor een i-Size-autostoeltje. Of je kunt onze i-Size-autostoeltjes verkennen

  • Een oudere norm, R44, is ook beschikbaar, maar de productie en import van stoeltjes die aan deze norm voldoen, wordt in de EU vanaf 1 september 2023 uitgefaseerd (behalve voor bestaande voorraden). Na september 2024 zullen deze stoeltjes niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn. Maar maak je geen zorgen: het gebruik van R44-stoeltjes is nog minimaal 8 jaar toegestaan, dus je hoeft je huidige stoeltje niet te vervangen en kunt je kind erin blijven vervoeren. 

Kinderen tot de leeftijd van 12 jaar of kleiner dan een bepaalde hoogte moeten altijd reizen in een autostoeltje dat voldoet aan deze standaarden. Onthoud dat het de bestuurder van het voertuig is die ervoor verantwoordelijk is dat het autostoeltje juist is voor de leeftijd of grootte van het kind. 

Autostoeltjesgids: Welk autostoeltje is geschikt voor mijn kind en mijn auto? 

Als je het beste voor je kind wilt, raden we je aan om te kiezen voor een R129-/i-Size-goedgekeurd autostoeltje. Om er zeker van te zijn dat het Maxi-Cosi i-Size-autostoeltje compatibel is met je auto, controleer je onze online autotypelijst voor meer informatie. Ontdek hier onze selectie van Maxi-Cosi i-Size-producten.