Wat zijn de nieuwste wetten voor autostoeltjes? 

Wetten voor autostoeltjes helpen ouders zoals jou de juiste keuzes maken om kinderen veilig te houden in de auto. Ze dekken de basis, zoals wat voor type autostoeltje je kind in moet reizen en op welke leeftijd. Als je niet de juiste regels voor autostoeltjes volgt, kun je geconfronteerd worden met boetes en onveilige situaties voor je kind. 

Welke wetten zijn er van toepassing in mijn land? 

Wetten voor kinderautostoeltjes variëren van land tot land. In Spanje, bijvoorbeeld, mogen kinderen niet voorin zitten totdat ze 12 jaar zijn. In het VK hoeven kinderen die ouder dan 12 jaar of 135 cm zijn niet langer een autostoeltje te gebruiken. In andere Europese landen, zoals Ierland en Duitsland, moeten kinderen een autostoeltje gebruiken totdat ze ten minste 150 cm groot of 12 jaar oud zijn. Als je je in de VS bevindt, merk je ook dat verschillende staten verschillende regels voor autostoeltjes hebben.  

Om er zeker van te zijn of je het goed doet, moet je de wegveiligheidsregels controleren voor je land van bestemming. Een snelle zoekopdracht online geeft je de antwoorden waar je naar op zoek bent, maar wees er zeker van dat het een vertrouwde bron betreft. 

Welk type autostoeltje heb ik nodig? 

Er zijn twee standaarden voor autostoeltjes waar je je van bewust moet zijn in Europa: R44 en R129/i-Size. Kinderen tot de leeftijd van 12 jaar of kleiner dan een bepaalde hoogte moeten altijd reizen in een autostoeltje die voldoet aan deze standaarden. Onthoud dat het de chauffeur van het voertuig is die verantwoordelijk is dat het autostoeltje juist is voor de leeftijd en grootte van het kind. 

Wetgeving voor R44-autostoeltjes  

ECE R44/04 is een internationale standaard die wordt geaccepteerd in meer dan 100 landen over de hele wereld. Autostoeltjes zijn verdeeld in groepen volgens het gewicht van je kind: 
 

  • Groep 0+ (vanaf de geboorte t/m 13 kg)  

  • Groep 1 (9 t/m 18 kg) 

  • Groep 2/3 (15 t/m 36 kg) 

Zorg ervoor dat het kind reist in een R44-autostoeltje die past bij het gewicht.  

Kom hier meer te weten over de richtlijnen voor R44-04-autostoeltjes of verken onze autostoeltjes. 

Wetten voor R129/i-Size-autostoeltjes  

i-Size is een nieuwere standaard die geïntroduceerd is om de veiligheid van kinderen onderweg te verbeteren. Het juiste autostoeltje kiezen voor je kind gebaseerd op hun hoogte maakt het gemakkelijker voor ouders om de juiste keuze te maken. i-Size-autostoeltjes hebben ook een grondiger testproces ondergaan dan de oudere R44-autostoeltjes en bieden verbeterde hoofd- en nekbescherming. Dat geeft ouders ook meer gemoedsrust dat ze de meest veilige keuze zijn. 

Kom hier meer te weten over waarom je een i-Size-autostoeltje zou moeten kiezen of verken onze i-Size-autostoeltjes.

Autostoeltjesgids: kan ik beter een R44- of een i-Size-autostoeltje kiezen? 

Op dit moment kun je ervoor kiezen om je kind in zowel een i-Size- als R44-autostoeltje te plaatsen. Maar het is echter waarschijnlijk dat de R44/04-autostoeltjes in de toekomst worden uitgefaseerd en dat i-Size de standaard wordt. Als je er niet zeker van best welk autostoeltje de juiste is voor jou, lees dan ons artikel over R44 v R129/i-Size.