Waarom achterwaarts gericht vervoeren?

De beste veiligheid voor je kindje

Bij een ongeval voorkomt een achterwaarts gericht autostoeltje letsels aan het kwetsbare hoofdje en nekje van je baby of peuter. Daarom is het veiliger om te kiezen voor achterwaarts gericht vervoer, óók als je kindje het babystoeltje is ontgroeid.

 

Achterwaarts gericht vervoer en ruimtevaart … wat is het verband

In Zweden waren de voordelen van achterwaarts gericht vervoer zelfs nog vroeger bekend. Dat kwam door het baanbrekende werk van Professor Bertil Aldmann die al in de vroege jaren '60 opmerkte dat de astronauten tijdens de Gemini ruimtemissie in tegenovergestelde richting vastzaten in hun zetels. In de ruimtevaart werken enorme krachten in op het lichaam van de astronauten. De zetels van het ruimtevaartuig waren ontwikkeld om die krachten over hun totale rug te verdelen. Professor Aldmann zag in dat men volgens ditzelfde principe ook achterwaarts gerichte autostoeltjes kon maken, voor veiliger vervoer van baby's en peuters in de auto.

Waarom is achterwaarts gericht vervoer veiliger voor baby's en peuters?

Bij kleine kinderen is het hoofd relatief groot en zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. De beenderen en spieren van de nek zijn nog onvoldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Als je je baby in een voorwaarts gericht stoeltje vervoert en je botst ergens tegen, wordt het hoofdje naar voren geslingerd. Dit zet een hoge druk op hoofd en nek, met mogelijks een serieus letsel tot gevolg.

Een achterwaarts gericht stoeltje beschermt het hoofd en de nek van je kindje door de druk van de botsing over de hele rug te verdelen. Juist gelijk bij astronauten.

Ondertussen gaat iedereen ermee akkoord dat achterwaarts gericht vervoer veiliger is. Sinds juli 2013 is de nieuwe i-Size (R129) richtlijn van kracht die bepaalt dat baby's en peuters achterwaarts gericht vervoerd moeten worden tot ze minstens 15 maanden oud zijn. Dan zijn hun nekbeenderen en -spieren sterk genoeg.

Hoewel achterwaarts gericht vervoer de grootste veiligheidswinst oplevert in de eerste 15 maanden, kunnen we gerust zeggen dat men eigenlijk alle kinderen tot ong. 4 jaar best achterwaarts gericht kan laten reizen.

En wat bij een aanrijding langs achteren?

Volgens onderzoek betreft ongeveer 5% van alle ongevallen een achterwaartse botsing. Bovendien is de impact bij een botsing langs achteren doorgaans minder krachtig, omdat beide voertuigen dikwijls in dezelfde richting rijden. Ernstige aanrijdingen langs achteren zijn dan ook zeldzaam.

Bekijk onderstaande video en leer hoe achterwaarts gericht vervoer werkt (Bron: Trygg Trafikk)