De veiligheidsregels voor autostoeltjes uitgelegd: R44 v R129

Als je gaat shoppen voor een autostoeltje, komen veiligheid en de wetgeving voor autostoeltjes op de eerste plaats. Als je niet het juiste autostoeltje hebt, kun je geconfronteerd worden met boetes en onveilige situaties voor je kind. In Europa betekent dat dat je uit moet kijken naar een R129 i-Size-autostoeltje of een die voldoet aan de ECE R44/04-standaard. Maar is een R129- of R44-autostoeltje het beste? We leggen de verschillen uit zodat je zelf kunt beslissen.

Wat is het verschil tussen een ECE R44- en een R129-autostoeltje? 

De R129-standaard werd geïntroduceerd in 2013 om baby's en kinderen nog veiliger te vervoeren. De standaard is nieuwer dan de ECE R44-standaard en omvat gedetailleerdere tests voor extra hoofd- en nekbescherming. 

De huidige wetgeving voor kinderautostoeltjes beschrijft dat het legaal is om ofwel een R44/04- of een R129-autostoeltje te gebruiken. Het is nog steeds wel veilig om een R44-autostoeltje te gebruiken, maar het is waarschijnlijk dat de R44-standaard gedurende de tijd wordt uitgefaseerd.

R129 i-Size-autostoeltjes in een overzicht 

  • Je kiest het juiste autostoeltje op basis van de lengte van je kind, en niet het gewicht. Dit kan zorgen voor meer veiligheid, want de meeste ouders weten de lengte van hun kind beter dan hun gewicht. Je zal het gemakkelijker vinden om ervoor te zorgen dat je kind het juiste autostoeltje krijgt. 

  • Het wordt als de veiligste standaard beschouwd met extra hoofd- en nekbescherming. 

  • Testresultaten op basis van zijdelingse botsingen zijn onderdeel van de standaard. 

  • Je moet ISOFIX gebruiken, die het autostoeltje direct verbindt met het chassis van je auto, met een i-Size-autostoeltje. ISOFIX-autostoeltjes hebben een grotere kans om correct geïnstalleerd te worden in je voertuig. Bedenk wel dat je een extra ISOFIX-onderstel nodig hebt om babyautostoeltjes te installeren met behulp van ISOFIX.

Maak kennis met enkele van onze i-Size autostoeltjes:

ECE R44/04-autostoeltjes in een overzicht 

  • R44-autostoelgroepen 0+ (vanaf de geboorte tot 13 kg), 1 (9 tot 18 kg), of 2/3 (15 tot 36 kg) zijn gebaseerd op het gewicht van je kind, niet op de hoogte, en zijn geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot 12 jaar oud. 

  • Er zijn modellen beschikbaar die zowel bevestigd kunnen worden met ISOFIX of de autogordels als je voertuig geen ISOFIX-bevestigingspunt heeft.  

  • Autostoeltjes die voldoen aan de R44-standaard worden getest op botsingen van voren en achteren, maar niet op zijdelingse botsingen. 

  • Je kind kan voorwaarts gericht reizen in een R44-autostoeltje vanaf de leeftijd van ongeveer 9 maanden.

Maak kennis met enkele van onze R44 autostoeltjes:

Waarom moet mijn baby achterwaarts gericht reizen volgens de i-Size-standaard?  

Als je gebruik maakt van een i-Size-autostoeltje moeten baby's achterstevoren in de auto te zitten totdat ze 15 maanden oud zijn. Dat is de aanbevolen minimumleeftijd voordat kinderen voorwaarts gericht mogen reizen, om de gevoelige nek en het hoofd van de baby te beschermen. Achterwaarts gericht reizen biedt baby's en peuters maximale bescherming.

Kom hier meer te weten over de voordelen van achterwaarts reizen.

 

Kan ik beter een R44- of een i-Size-autostoeltje kiezen? 

Welk type autostoeltje je kiest hangt af van de leeftijd van je kind en individuele behoeften. R44-autostoeltjes voldoen voor je gemoedsrust aan een goede veiligheidsstandaard. Maar als je wilt dat je baby of peuter reist in een autostoeltje die voldoet aan de nieuwste, strikte veiligheidsstandaarden, moet je kiezen voor een i-Size.