Welk autostoeltje moet ik kopen?

Als je nadenkt over het kopen van een autostoeltje, kom je heel veel mogelijkheden tegen. Of je nu een autostoeltje koop voor een baby, peuter of ouder kindje, onze gids legt uit waar je op moet letten.

Hoe je een autostoeltje kiest: heeft het de juiste grootte? 

Je kind moet reizen in een autostoeltje van de correcte grootte. Als ze dat niet doen, zijn ze misschien niet veilig, en overtreed je de wet. Kies het juiste autostoeltje voor de lengte van je kind (i-Size) of het gewicht (R44). 

Hoe je een autostoeltje kiest: wat is het juiste autostoeltje voor mijn auto? 

Zodra je het juiste autostoeltje hebt gevonden voor je kind, moet je controleren of die in je auto past. Als je auto geen ISOFIX-bevestigingspunten heeft, moet je een kiezen die op zijn plaats blijft via het gordelsysteem van je auto. Als je auto ISOFIX-bevestigingspunten heeft, kun je kiezen voor een autostoeltje met een ISOFIX-bevestigingspunt of een die gebruikmaakt van de autogordel.  

 

 • Beide opties zijn veilig, als ze maar juist geïnstalleerd zijn.  

 • Beide opties bieden ouders voor- en nadelen.   

Lees ons artikel over ISOFIX vs. gordel om te beslissen welke goed is voor jou.  

Als je er niet zeker van bent welk autostoeltje goed is in jouw geval, gebruik dan onze online tool.

Veiligheidstips voor autostoeltjes: heb ik een autostoeltje nodig met een 5-puntsharnas? 

Tests tonen aan dat het veiliger is voor baby's en peuters om te reizen in een autostoeltje met een 5-puntsharnas.   

In het geval van een ongeval: 

 • Het harnas houdt je kind veiliger op zijn plek. 

 • Het harnas houdt je kind vast bij de schouders en heupen, de meest stevige delen van hun lijf. Hiermee worden de zachte delen beschermd, zoals de buik, wat het risico op serieus letsel vermindert. 

 • Een 5-puntsharnas is simpel te bevestigen voor optimale veiligheid. Het innovatieve Easy-in-aantrek-en-vastmaaksysteem van Maxi-Cosi maakt vastmaken eenvoudig. Deze functie zit niet standaard in al onze autostoeltjes.   

Voor meer details over waarom een 5-puntsharnassysteem beter is, lees onze gids. 

 

Veiligheidstips voor autostoeltjes: Moet mijn kind voorwaarts of achterwaarts reizen? 

 

 • Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit zet druk op het hoofd en de nek, wat kan leiden tot zwaar letsel.  

 • Als je kind achterwaarts gericht reist, verspreidt het autostoeltje de kracht van de klap over de gehele rug, waardoor het kwetsbare hoofd en de nek worden beschermd. 

 • Bij 70% van de ongelukken gaat het om een frontale botsing, daarom is het veiliger voor je kinderen om achterwaarts gericht te reizen totdat hun spieren en botten goed genoeg zijn ontwikkeld. 

 • Alle kinderen tot 9 kg moet achterwaarts gericht reizen bij het gebruiken van een ECE R44-autstoeltje.  

 • Als je gebruikmaakt van een i-Size-autostoeltje moeten baby's achterstevoren in de auto te zitten totdat ze 15 maanden oud zijn.  

 • Expert raden aan het autostoeltje zo lang mogelijk in achterwaartse rijrichting te gebruiken, tot de leeftijd van 4 jaar.  

Kom hier meer te weten over de voordelen van achterwaarts reizen.

Is i-Size de beste keuze? 

i-Size-autostoeltjes worden beschouwd als de veiligste standaard, dankzij de extra hoofd- en nekbescherming, in vergelijking met autostoeltjes die voldoen aan de ECE R44/04-basisstandaard  

Dit komt doordat: 

 • Testresultaten op basis van zijdelingse botsingen onderdeel zijn van de i-Size-standaard. 

 • i-Size-veiligheidstesten worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde Q-crashdummy's, die meer sensoren bevatten dan de dummy's voor de R44-test.  

 • Je baby moet tot de leeftijd van minimaal 15 maanden in de zeer veilige achterwaartse rijrichting reizen. 

 • Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen zelfs in de achterwaartse positie gebruikt worden totdat je kind 1,05 meter is, ongeveer rond de 4 jaar. 

 • Je moet ISOFIX gebruiken, die het autostoeltje direct verbindt met het chassis van je auto, met een i-Size-autostoeltje. ISOFIX-autostoeltjes hebben een grotere kans om correct geïnstalleerd te worden in je voertuig.  

Klik hier voor meer informatie over waarom je zou moeten kiezen voor een i-Size-autostoeltje.  

Onthoud: Sommige R44/04-autostoeltjes, zoals de Maxi-Cosi Titan Pro, maken gebruik van innovatieve technologie om de basisveiligheidsstandaarden te overtreffen voor nog meer gemoedsrust.